Fumigasyon, gıda maddeleri üzerinde bulunabilecek canlı organizmaları yok etme işlemidir. Fumigasyon işlemi, zararlılardan kurtulmaya yardımcı olur. Böcekler en büyük hastalık ortamlarından biridir, bu nedenle uluslararası taşımacılıkta hastalıkların yayılmasını önlemeye önem verilmektedir. Esasen uluslararası ithalat ve ihracat düzenlemeleri, fumigasyon sürecini zorunlu kılar. Öncelikle uluslararası ticarette karantina zararlılarının yayılma riskinin azaltılması amaçlanmaktadır.
Fumigasyon sadece uluslararası taşımacılıkta değil, aynı zamanda çeşitli tüketim ürünlerinin depolanması için ambalajların hazırlanmasında da kullanılmaktadır. Aynı ambalajın tekrar tekrar kullanılması, onları haşere saldırılarına karşı duyarlı hale getirir. Bu durumda, her türlü kasa, palet, kutu, ahşap bölmeli ve zeminli kutuların ve benzer yerlerin periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Uluslararası taşımacılıkta ahşabın fumigasyon işlemi ürünün gümrükten geçmesi ve nakliyeye kabulü için temel koşuldur.
Fumigasyon işlemine tabi tutulmamış eşya, kesinlikle bu işlemi gerektiren ülkeye sokulmamaktadır. Bu bakımdan denizyolu, karayolu veya havayolu ile nakliyede, nakliye koşullarına uygun şekilde ve ürün zarar görmeyecek şekilde, dışarıdan gelebilecek herhangi bir haşere, bakteri ya da çeşitli mikroorganizmalara karşı ilaçlama yapılır. Bu sayede ürünlerin güvenle transfer edilmesi ve nakliye sırasında herhangi bir zarar görmemesi sağlanır.
Kısaca fumigasyon, kapalı bir alanda zararlıları yok etmek için öldürücü bir gaz kullanma yöntemidir. Konteyner fumigasyonu, haşerelerin veya hastalıkların ülkeye girip çıkma riskini ortadan kaldırmak için bir ürünün veya konteynerin kendisinin muamele edilmesidir.
Uluslararası pazarlara ihraç edilen ürünlerin küresel kalite standartlarını karşılaması ve müşterilerin teslim aldığı nihai ürünlerin hasar görmemesi önemlidir. Bir gönderi paketlendikten ve nakliyeye hazır hale getirildikten sonra, haşere enfeksiyonları ve virüsler veya termitler tarafından her zaman istila edilme olasılığı bulunmaktadır. İhraç edilen yükün güvenli ve kaliteli olmasını sağlamak için ihracatçıların dezenfeksiyon için gerekli adımları attığından emin olmaları gerekir.
Fumigasyon işlemini gerçekleştirmek için yaygın olarak kullanılan kimyasallar metil bromür ve fosfindir. Fumigasyon genel olarak hızlı ve etkili bir işlemdir ve dezenfekte edilen eşya üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur.
Bir fumigasyon sertifikası, sevkiyat konteynerlerinin kimyasal olarak dezenfekte edildiğini doğrulayan resmi bir belgedir. İhracat sırasında, ürünler genellikle haşere istilası riskinden kaçınmak için taşımadan önce ilaçlanması gereken ahşap kutularda saklanır. Kuruluşumuz, sevkiyat işlemlerini denetlemeye ve ihraç ürünlerinin fumigasyona tabi tutulduğunu onaylayan bir fumigasyon sertifikası vermeye yetkilidir.
Ürünler sevk edilmeden önce gerçekleştirilen fumigasyon sürecinde başlıca iki yöntem bulunmaktadır:
Fumigasyon işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra fumigasyon sertifikası verilir. Bu belgelendirme çalışmasında esas olarak Uluslararası Bitki Koruma Birliği (IPPC) tarafından geliştirilen standartlara uyulmaktadır. Bu standartlar, ahşap paletlerle ilişkili haşere istilası riskini kontrol etmek için ahşap ambalaj malzemelerine uygulanan uluslararası önlemleri içermektedir. Örneğin ISPM 15 standardı, potansiyel olarak zararlı tüm organizmaların tasfiye edilmesini garanti eden ahşap ambalaj yöntemini açıklar.
Bir fumigasyon sertifikası başlıca şu bilgileri içerir:
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen sayısız test, ölçüm, analiz, değerlendirme ve belgelendirme hizmetleri arasında fumigasyon hizmetleri belgelendirmesi de bulunmaktadır.
Öncelikle kuruluşun, standardın zorunlu gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı ve bir sonraki aşamaya geçilip geçilmeyeceği belirlenir.
Gerekli prosedür ve denetimlerin geliştirilip geliştirilmediği kontrol edilir ve kurumunuzun değerlendirmeye hazırlığı gözden geçirilir.
İlk iki aşamada ortaya çıkan bulgular değerlendirilir ve yapılan her türlü düzeltici işlem gözden geçirildikten sonra belge hazırlama işlemine geçilir.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.