Genel olarak farklı türdeki tekstil maddelerinin özelliklerini belirlemek için yapılan tekstil testleri, üretim, dağıtım ve tüketim için çok önemli bir aşamadır. Bu testlerin başlıca amacı tekstil ürünlerinin performansını değerlendirmektir. Burada son kullanıcının memnuniyeti esastır.
Kumaş testlerinde de elyafın, ipliğin, kumaşın ve diğer malzemelerin doğası, türü veya karakteri kontrol edilmektedir. Örneğin dokumada kullanılan ipliklerin lif uzunluğu, lif sayısı, bükümü, mukavemet düzeyi, incelik ve olgunluğu bu testlerle belirlenmektedir.
Herhangi bir kumaşın gerçek kalitesini doğrulamak için, kumaş testlerinin büyük önemi olmaktadır. Giysiler üretilirken, dokuma kumaş, örme kumaş, boyanmış kumaş, basılı kumaş ve çeşitli türden kumaşlar kullanılmaktadır.
Konfeksiyon işlerinde en önemli nokta, kumaşın yeni olmasına rağmen, bazı kalite problemleri yüzünden giysinin tüketici tarafından kabul edilmemesidir. Bu tür problemlerden kaçınmak adına, kumaşların gerçek kalitesini belirlemek için önceden bir takım testlerden geçirilmesi gerekmektedir.
Kumaş testleri birçok nedenle yapılmaktadır. Örneğin kumaşın kumaş özelliklerine uygunluğunu kontrol etmek için, hava koşullarına maruz kalmanın veya yıkama ve kuru temizleme işlemlerinin etkilerini belirlemek için, kullanım sırasında muhtemel performansını tanımlamak için ya da kumaşın elyaf, iplik ve kumaş özelliklerinin etkileşimini incelemek için.
Bu amaçla kumaş kalitesini doğrulamak için kumaş kesilmeden önce yapılan birkaç kumaş testi şu şekilde sıralanabilir: kumaşın gücü, aşınma direnci, sertlik testi, çekme testi, tüylenme testi ve renk haslığı testi.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kumaş testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS EN ISO 105 Tekstil - Renk haslığı deneyleri
TS 393 EN ISO 13938 Tekstil - Kumaşların patlama özellikleri
TS 250 EN 1049 Tekstil dokunmuş kumaşlar - Yapı analiz metotları
TS 251 Dokunmuş kumaşlar - Birim uzunluk ve birim alan kütlesinin tayini
TS 9693 Tekstil - Kumaşlar - Dökümlülük tayini
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.