Raf ömrü, bir ürünün kullanım, tüketim veya satış için bozulmadan depolanabileceği süreyi ifade etmektedir. Genel olarak son kullanma tarihi geçtikten sonra gıda maddelerinin market raflarından indirilmesi gerekmektedir. Ancak son kullanma tarihleri, ürünlerin gerçek raf ömrünü gösteren bir tarih değildir. Bunlar daha çok bilgi amaçlıdır. Ancak gıda maddelerinin tüketicilere sağlıklı ve tüketime uygun olarak sunulması gerekmektedir.
Gıdaların raf ömrü, kalitesi bozulmadan önce depolarda veya raflarda ne kadar süre tutulabileceğini gösteren bir tarihtir. Ürünler üzerinde raf ömrü, belli bir tarihe kadar kullanılması (use by date), veya belli bir tarihe kadar satılması (sell by date), ya da belli bir tarihe kadar en iyi durumda olması (best before date) şeklinde ifade edilmektedir. Bu kodlamanın yapıldığı ürün türüne bağlı olarak raf ömrü değerlendirilmelidir. Yani raf ömrü her bir ürün için farklıdır.
Raf ömrü, gıda maddelerinin optimum saklama kalitesini ve güvenliğini koruyarak belli depolama koşullarında saklanabileceği süreyi gösteren bir süre olduğu için tüketiciler için önemlidir. Raf ömrü, bir gıda maddesi üretildiği anda başlar ve üretim süreci, paketleme şekli, saklama koşulları ve içerikleri gibi birçok faktöre bağlı olarak belirlenir.
Genel olarak ürün üzerinde, şu kadar süre içinde tüketiniz, veya şu tarihe kadar tüketiniz şeklinde belirtilen ifadeler, raf ömrünü gösterir. Bu süre gıda maddesinin kalitesini en üst düzeyde korunduğu süredir. Bu gıdalar belirtilen raf ömründen sonra tüketilirse, gıda zehirlenmesi riski bulunmaktadır.
Raf ömrünün belirlenmesi, üreticiler açısından gıda güvenliği yönetim sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Üretici firmalar, raf ömrünü bu sistemlerin düzenli denetiminin bir parçası olarak görürler.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan raf ömrü testlerinde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan yöntemlere ve standartlara uyulmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.