Normal olarak elektriksel testlerin, elektrikli ve elektronik cihazlarda ve ekipmanlarda şu sırada yapılması gerekir: görsel muayene, toprak sürekliliği testi, izolasyon direnci testi, kaçak testleri ve ileri testler. Ama bunun öncesinde, herhangi bir test yapılmadan önce, ekimanın topraklanmış veya çift yalıtımlı olup olmadığı bilinmelidir.
Topraklanmış ekipmanlar, toprağın koruyuculuğuna dayanan ve güvenlik için tek yalıtımlı elektrikli ekipmanlardır. Bu tür ekipmanlar oldukça fazla miktarda metale maruz kalır. Örneğin bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, buzdolapları, ütüler, elektrikli makineler, matkaplar ve testere tezgahları bu gruba girer. Çift yalıtımlı ekipmanlar, genel olarak iki yalıtım katmanına dayanır.
Kaçak akım cihazı, elektrik güvenliğini artırmak için kullanılır ve artık akım önceden belirlenmiş bir değere ulaştığında veya bu değere yaklaştığında gücü kesecek şekilde tasarlanmıştır. İnsanları korumak için tasarlanan kaçak akım cihazlarında bu değer 30 miliamper olarak ayarlanmalıdır. İzolasyon trafosu da elektrik güvenliğini arttırmak için kullanılmaktadır.
Esasen bütün elektrik ile çalışan cihazlar ve ekipmanlar için elektriksel testler önemlidir. Bunların güvenli olup olmadıkları ancak yapılacak test ve ölçümlerden sonra anlaşılmaktadır. Burada sadece cihazların nasıl test edileceği değil aynı zamanda kullanım amacına bağlı olarak test sıklığı ve ayrıntılı incelemeler de önemli olmaktadır.
Görsel muayenelerde genel olarak arızaların yüzde 90’ı tespit edilebilir. Bu nedenle önemlidir. Ancak bu muayene sonrasında ekipmanın sınıfına göre toprak sürekliği, yalıtım testleri ve polarite kontrolleri yapılır.
Topraklama testlerinin yapılması yasal olarak bir zorunluluktur. Potansiyel olarak en tehlikeli cihazlar topraklanmış cihazlardır. Bütün ev tipi aletler bir toprağa bağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu cihazlar bir şekilde hasar görecek olursa, sonuçları ölümcül olabilir. Bu yüzden topraklama testleri çok önemlidir. İzolasyon direnç testleri yapılmadan önce topraklamanın doğru olduğunu anlamak gerekir. İzolasyon direnç testleri, özel ölçüm cihazları kullanılarak yapılmaktadır.
Elektriksel testler, elektrik kullanan herhangi bir cihaz veya ekipmanın hem üretim süreçlerinde hem de kullanım aşamalarında yapılmaktadır. İstatistiklere bakılacak olursa, işyerlerinde her yıl 1000 civarında elektrik kazası meydana geliyor ve bu kazalar sonucunda her yıl 25 kişi yaşamını kaybediyor.
Kuruluşumuz, güçlü bir teknolojik altyapı ve eğitimli ve deneyimli uzman bir çalışan kadrosu ile müşterilerine birçok elektriksel test hizmetleri vermektedir. Bu kapsamda verilen hizmetlerden birkaçı şunlardır:
Aydınlatma armatürleri testleri
Aydınlatma ölçümleri
Dielektrik dayanım (dielectric strength) testleri
Elektrikli tıbbi cihaz testleri
Halojen free testleri
IP testleri
IK testleri
Kablo testleri
Kaçak akım testleri
Katodik koruma testleri
LVD testleri
EMC testleri
Pano ve kablo kalitesi testleri
Paratoner testleri
Elektrik tesisatı testleri
Topraklama testleri
Yıldırım testleri
Yüksek gerilim (hipot) testleri
ECO-Design (EKO-Dizayn) testleri
Öncelikle kuruluşun, standardın zorunlu gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı ve bir sonraki aşamaya geçilip geçilmeyeceği belirlenlenir.
Gerekli prosedür ve denetimlerin geliştirilip geliştirilmediği kontrol edilir ve kurumunuzun değerlendirmeye hazırlığı gözden geçirilir.
İlk iki aşamada ortaya çıkan bulgular değerlendirilir ve yapılan her türlü düzeltici işlem gözden geçirildikten sonra belge hazırlama işlemine geçilir.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.