Kaldırma ve iletme ekipmanları arasında en çok kullanılan araçlar vinçlerdir. Bazı türleri sanayide kullanılsa da en fazla kullanım alanı inşaatlardır. İnşaatlarda kullanılan vinç çeşitleri, genelde hareketlidir.
Genel olarak yükleri kaldırmak, indirmek ve yatay olarak hareket ettirmek için kullanılmaktadır. Vinçler, taşımacılık sektöründe de yüklerin yüklenmesi ve boşaltılması işlerinde, veya imalat sanayinde ağır malzemelerin üretim ve montaj işlerinde kullanılmaktadır.
Genel olarak, vinçler karayolu üzerinde kendi başlarına hareket edebilir. Ağırlık veya yasal kısıtlamalar olmadığı sürece vinci taşımak için özel ekipmana gerek duyulmamaktadır. Ancak çok büyük kapasiteli vinçlerin taşınması için özel römorklar üretilmiştir.
Vinçlerin tasarımında üç önemli nokta bulunmaktadır. Birincisi, vinç taşıdığı yükün ağırlığını kaldırabilmelidir. İkincisi, vinç devrilmemelidir. Üçüncüsü ise vinç kırılmamalıdır. Vinçlerin çalışması, tüm makinalarda olduğu gibi, enerjinin korunumu ilkesine dayanmaktadır. Yani yüke iletilen enerjinin, vince verilen enerjiyi geçmemesi gerekmektedir.
1950’li yıllarda yüksek dayanımlı çelikler kullanılmaya başlanması ile, inanılmaz çeşitlilikte vinçler tasarlanmıştır. Bugün her biri yüzlerce farklı konfigürasyonda kullanılan, hareketli ve kule olmak üzere iki temel vinci tasarımı yapılmaktadır.
Bütün kaldırma ve iletme işlerinde kullanılan makina ve ekipmanlar gibi vinçlerin de her yıl en az bir kere periyok kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 10116 Vinçler (krenler) - Deney ve muayene yöntemleri
TS ISO 12480-1 Vinçler - Emniyetli kullanım - Bölüm 1: Genel
TS ISO 4301-2 Vinçler - Sınıflandırma - Bölüm 2: Gezici vinçler
TS EN 13000 Vinçler - Mobil vinçler
TS ISO 4309 Vinçler - Tel halatlar - Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.