Araç kaldırma liftleri, araçların dikey olarak yukarı kaldırılması için kullanılan bir forklift çeşididir. En verimli ve en yaygın kullanılan çeşitleri, Pascal prensibine göre çalışan hidrolik liftlerdir. Bir kapta bulunan sıvıya uygulanan basınç, kabın her noktasına eşit olarak ve hacmini kaybetmeden aktarılır.
Deforme olmayan güçlü duvarları bulunan kaptaki sıvının basıncı, serbest olan tek noktaya yönlendirilir. Bu şekilde lift kaldırma işlevini gerçekleştirir. Araç kaldırma liftinin yapısal özellikleri sayesinde, küçük bir basınç uygulayarak çok ağır yükleri kaldıracak yüksek basınç elde edilmektedir.
Araç kaldırma liftleri, mekanik parçalara, elektronik parçalara ve ilave güvenlik mekanizmalarına sahiptir. Bugünün modern liftlerinde, zaman ve montaj hatalarını azaltan teknolojiler ile üretilen denetleyiciler bulunmaktadır. Birçoğunda, basıncın daha iyi düzenlenmesini sağlayan ve operatörlerin yanı sıra araç ve cihaz güvenliğini arttıran entegre valfler bulunmaktadır. Ayrıca elektronik bileşenlerin arasında, liftlerin doğru çalışmasını sağlayan veya riskli durumlarda devreye giren güvenlik sistemleri bulunmaktadır.
Yapılacak işin türüne bağlı olarak, farklı araç kaldırma liftleri bulunmaktadır. Örneğin iki direkli kaldırma liftleri genelde hafif ve orta büyüklükteki araçları kaldırmak için kullanılır. Dört direkli kaldırma liftleri ise çok yönlüdür ve daha ağır yükleri kaldırma imkanı bulunmaktadır. Park asansörleri de aynı mantıkla çalışan liftlerdir. Park alanını daha verimli hale getirecek şekilde araçların istiflenmesini ağlamaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS EN 60204-32 Makinalarda güvenlik - Makinalardaki elektriksel cihazlar - Bölüm 32: Yük kaldırma makinaları için kurallar
TS ISO 12480-1 Vinçler - Emniyetli kullanım - Bölüm 1: Genel
TS EN 1495+A2 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
TS EN 13184 Tahribatsız muayene - Sızdırmazlık muayenesi - Sızdırmazlık muayenesi - Basınç değiştirme metodu
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.