Yangına dayanım, bir yapı elemanının, gerekli olan fonksiyonunu, bütünlüğünü ve ısı yalıtımını koruyabilmesi ile ilgili mukavemet gücüdür. Hiçbir yapı malzemesi gerçekten yanmaz değildir. Ancak iyi inşa edilmiş binalarda, nispeten yangına dayanıklı malzemeler kullanılarak bazı trajik olayların yaşanması önlenebilmektedir.
Bir yangında alevlerin yangına dayanıklı malzemeleri etkilemesi daha uzun süre almaktadır. Burada kilit nokta, yangının daha yavaş etkili olacağı bir bina inşa etmektir. Bu şekilde insanlara yeterli kaçış süresi verilmiş olmaktadır. Bu nedenle pratikte yapı malzemeleri, etkilenme derecelerine göre sınıflandırılmaktadır.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayınlanan TS EN 13501 standardı, yapı mamulleri ve yapı elemanlarının, yangın sınıflandırmasını düzenlemektedir. Buna göre:
Bölüm 1: Yangın karşısındaki davranış deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma
Bölüm 2: Yangına dayanım deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma (havalandırma tesisatları hariç)
Bölüm 3: Bina hizmet tesisatlarında kullanılan mamuller ve elemanlar üzerinde yapılan yangına dayanıklılık deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma (yangına dayanıklı hava kanalları ve yangın damperleri)
Bölüm 4: Duman kontrol sistemlerinin bileşenleri üzerinde yapılan yangına direnç deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma
Bölüm 5: Çatıların dış yangınlara maruz bırakılması deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma
Bölüm 6: Elektrik kablolarındaki yangın deneylerinin reaksiyonlarından elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma
Günümüzde tekonolojinin imkanları da kullanılarak, yangına dayanıklı cam pencereler, yangına dayanıklı beton ve yangına dayanıklı tuğla üretilmektedir. Yangından korunma sistemleri, bir ticari tesis, hastane veya eğitim tesisi olmasına bakılmaksızın her binanın güvenlik planlamasında önemli bir bileşendir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan yangına dayanım ve tepki testlerinde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan yöntemlere ve standartlara uyulmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.