İnsanlık tarihinin büyük bir kısmında elbiseler el yapımı olmuştur. Bugün bile tekstil üretimi tam otomatik olsa da, elbiseler dikiş makinesinde insan eli ile dikilmektedir. Hazır giyim uzun süredir mevcut olsa da, bir mağazada satılması, bir raftan giysi alınması veya online sipariş verilmesi nispeten yeni bir konsepttir.
Antik dönemde MÖ 1400’lü yılların başlarında hazır giyim eşyalarının üretildiği biliniyor. Antik Roma’da, çok sayıda işçinin çalıştığı atölyelerde askerleri giydirmek için elbiseler üretilmiştir. Ortaçağ Avrupası’nda kadınlar evlerdeki atölyelerde yün, iplik, örtü ve genelde erkekler için dokuma kumaş üretmişlerdir.
On dördüncü yüzyılda kıyafetler daha formal bir yapı kazanmıştır. Bu dönemde hazır giyim sektörü de kollar, yakalar, eldivenler ve şapkalar üretmeye başlamıştır. Sanayi devrimine kadar tekstil ve konfeksiyon üretimi, ev atölyelerinde küçük çapta deam etmiştir.
Ancak 1740’larda pamuğu ipliğe çeviren makina icat edilmiş, 1760’larda ise kumaş dokuma makinaları üretilmiştir. 1880 yılında İngiltere’de 250 bin civarında dokuma tezgahı vardı. On dokuzuncu yüzyılın başlarında, büyük ölçekli hazır giyim üretimi parça çalışması için hala el dikişine dayanıyordu.
Tekstil ve hazır giyim üretiminin hızlanması tamamen buharla çalışan makinaların icadı ile olmuştur. Bu dönemde makinayı geçim kaynağı için tehdit olarak gören terziler ayaklanmıştır. Yine de makinalar ağır basmış ve terziler artık hazır giyim çarkının birer dişlisi olmuştur.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen elbise testlerinde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
TS 11266 Tekstil - Kadın ve kız çocukları için etek, elbise, pantolon ve bluz imalinde kullanılan örme kumaşlar - Özellikler
TS EN 348 Koruyucu elbise - Deney metodu - Ergimiş metal parçalarının sıçramasına karşı malzeme davranışının tayini
TS EN 943 Koruyucu giyecekler - Sıvı aerosoller ve katı parçacıklar dahil sıvı ve gaz halindeki kimyasal maddelere karşı
TS EN ISO 15027 Su altı elbiseleri
TS EN 14225 Dalgıç elbiseleri
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.