Kaçak akım, bir ekipmandaki doğru akım veya alternatif akım devresinden toprağa veya çerçeveye akan akımdır. Ekipman doğru şekilde topraklanmamışsa, kaçakakım insan vücudundan ve başka yollardan geçer. Bir ekipmandaki kaçak akım, toprak ile ekipman arasında istenmeyen bir elektrik bağlantısı meydana geldiğinde oluşur. İdeal olanı, güç kaynağı ünitesinden sızan akımın, toprak bağlantısı üzerinden akması gerekir.
Kaçak akımın ana nedeni, ekipmanda kullanılan malzemelerdeki yetersizliklerdir. Ekipman üzerinde yapılacak elektriksel güvenlik testleri sırasında kaçak akım olup olmadığını tespit etmek mümkündür.
Elektrik sistemlerinde, genelde bir izolasyon hatası meydana geldiği zaman, elektrik çarpma tehlikesine karşı koruma sağlayan bir topraklama sistemi bulunmaktadır. Topraklama sistemi, cihazı toprağa bağlayan bir sistemdir.
Elektrik hattı ile iletken parçalar arasında izolasyonda bir şekilde bozulma olursa, voltaj toprağa iletilir. Bu sırada oluşan kaçak akım, bir devre kesicinin açılmasına veya bir sigortanın atmasına neden olmakta ve bir tehlike önlenmiş olmaktadır.
Elektrikli cihazlardaki kaçak akım ve güvenlik testleri, test standartlarına veya yasal düzenlemelerde yer alan esaslara uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
Kısaca kaçak akım ölçümleri, elektriksel güvenlik testlerinde en önemli testlerden biridir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kaçak akım testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS EN 60335 Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektriksel cihazlar için güvenlik kuralları
TS HD 62640 Ev ve benzeri yerlerde kullanılan prizler için aşırı akım korumalı veya korumasız kaçak akım cihazları
TS EN 61008 Artık akımla çalışan devre kesiciler - Ayrılmaz bir bütün halinde aşırı akım koruması bulunmayan - Ev ve benzeri yerlerde kullanılan (RCCB)
TS EN 61557 Alçak gerilim dağıtım sistemlerinde elektriksel güvenlik - 1000 volt AA ve 1500 volt AA’a kadar - Koruyucu düzenlerin denenmesi, ölçülmesi veya izlenmesi ile ilgili donanımlar
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.