Buhar kazanları, su veya başka bir sıvının basınç altında ısıtıldığı kapalı kaplardır. Bu sıvı daha sonra birçok prosesde veya güç üretiminde kullanılmak üzere kazandan alınır. Enerji üretimi için, buhar kazanlarında çok yüksek basınç ve sıcaklıkta buhar elde edilmektedir.
MÖ 200’lerde de Antik Yunan’da, aşağıdan ısıtılmış bir kapta üretilen buharın tekerleği döndürmek için kullanıldığı bilinmektedir. Günümüze gelinceye kadar buhar kazanları büyük gelişme göstgermiştir. Buhar üreten kazanlar, bugün çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır.
Buhar kazanlarının temel amacı buhar üretmektir ve bu yüzden ana sınıflandırma buharın üretilme ve tüketilme şeklidir. Buna göre başlıca iki kazan sınıfı bulunmaktadır: endüstriyel buhar jeneratörleri ve elektrik üretim kazanları.
Buhar kazanları, su ve yağ, kömür veya gazla çalışan bir ısı kaynağına sahiptir. Kazan, ısıyı kaba aktarır, böylece suyu buhara dönüştürür. Bu buhar, kazandan borular ile çıkar ve temizlik, bir ekipmana güç sağlama, ısı sağlama veya başka yollardan kullanılabilecek bir noktaya taşınır.
Kapalı buhar kazanlarında buharın tamamı suya dönüşerek kaba geri döner. Bu yüzden bu sistemler çok verimli ve kullanımı düşük maliyetlidir. Ancak bazı sanayi kuruluşlarında buhar kirlenir ve tekrar kullanılamaz. Bu sistemlere de açık sistem denmektedir.
Bütün buhar kazanlarında, patlamaları önlemek için fazla buharın serbest bırakılmasını sağlayan bir güvenlik valfı bulunur. Neticede yüksek basınç her zaman tehlike demektir ve buhar kazanlarının düzenli bakımlarını yapmak önemlidir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 2025 Buhar kazanları işletme - Muayene ve bakım genel kuralları
TS EN 13445-5 Basınçlı kaplar - Ateşle temas etmeyen - Bölüm 5: Muayene ve deney
TSE CEN/TR 13445-9 Ateşle temas etmeyen basınçlı kaplar - Bölüm 9: En 13445 serisinin ISO 16528 ile uygunluğu
ISO 16528 Kazanlar ve basınçlı kaplar
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.