Kompresörler ve hava tankları, bir elektrik motoru, dizel veya benzinli motordan sağladığı gücü kullanarak, basınçlı hava depolayan ve bunu potansiyel enerjiye dönüştüren sistemlerdir. Bu ekipmanlar bir yöntemle daha fazla havayı bir depolama tankına sıkıştırır ve basıncı yükseltir.
Bugünün pnömatik operasyonlar dünyasında, kompresörlerin ve hava tanklarının fabrikalarda veya atölyelerde kullanılmadığı bir an yoktur. Aslında makina tarihinde hava kompresörleri nispeten yeni bir yeniliktir. Daha önceleri kullanılan hava araçları genelde kemerler, tekerlekler ve büyük bileşenlerden oluşan karmaşık sistemlerdi ve bunlar küçük işlerde çok büyük, ağır ve maliyetliydi.
Böyle olunca ancak büyük işletmelerde kullanılıyordu. Bugün kompresörler ve hava tankları, ürünlerin üretildiği ve monte edildiği işletmelerde, benzin istasyonlarında, otomobil atölyelerinde ve servis istasyonlarında çok yaygın kullanılmaktadır. Basınçlı hava ile çalışan makina ve ekipmanların listesi uzundur. Yine de en yaygın kullanılan pnömatik aletlerden birkaçı şunlardır: zımba makinaları, matkaplar, öğütücüler, püskürtme tabancaları, çivi tabancaları ve zımpara makinaları.
Kompresör ve hava tanklarının en büyük yararı, genelde büyük motorlar kullanan merkezi güç kaynaklarının aksine, kompakt, nispeten hafif ve küçük boyutlu olmalarıdır. Ayrıca bu araçlar daha ömürlüdür ve daha az bakım gerektirir. Taşınması daha kolaydır ve eski araçlara göre çok daha az gürültülüdür.
Hava sıkıştırma olayı, hacim düştüğünde hava basıncının yükseldiği iki yönlü bir işlemdir. Sıkıştırma işlemi piston teknolojisi ile gerçekleştirilir. Kompresör ve hava tanklarının ana parçaları, krank, bağlantı çubuğu, silindir, piston ve bir vanadır. Bu araçların verimli olmaları, düzenli yapılacak kontrol ve muayenelere bağlıdır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 9531 ISO 3857-3 Kompresörler, pnömatik aletler ve makinalar - Terimler - Bölüm 3: Pnömatik aletler ve makinalar
TS ISO 5389 Turbokompresörler - Performans deneyi esasları
TS EN 1012 Kompresörler ve vakum pompaları
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.