Bir elektrik tesisatında, bu tesisatın belli parçalarını güvenlik ve işlevsel amaçlarla toprağın iletken yüzeyine bağlama işlemine topraklama denmektedir. Bir elektrik sisteminde farklı sıklıklarda ve farklı şekillerde arızalar meydana gelebilir ve bu arızalar ekipmana ve tesislere zarar verebilir.
Çoğu zaman can ve mal güvenliğini riske sokabilir. Meydana gelen arızaların büyük çoğunluğu (yüzde 98) topraklama hataları yüzündendir. Arızaların küçük bir miktarı ise (yüzde 2) faz arızaları ve yanlış kullanımdan kaynaklanan hatalardır.
Herhangi bir topraklama bağlantısı bulunmayan elektrik enerjisi sistemleri, topraklanmamış olarak tanımlanmaktadır. Bu sistemler 50 yıl öncesinde standart olarak kabul ediliyordu. Ancak bugün topraklama sistemleri için yasal düzenlemeler ve standartlar bulunmaktadır.
Temel olarak, topraklama sistemleri, kablolama sisteminde bir problem olması durumunda, elektrik akımının toprağa geri dönmek için kullandığı alternatif bir yoldur. Doğası gereği elektrik, elektronlarını toprağa döndürmeyi, yani negatif enerjisini boşaltmayı ve dengeye geri dönmeyi amaçlamaktadır.
Normalde, akım elektrik sistemindeki nötr tellerden toprağa geri döner. Ancak, bu hatlarda bir bozulma olursa akım, bunun yerine ahşap çerçeveler, metal borular veya yanıcı malzemeler üzerinden akabilir. Bu bir kısa devre demektir, yani akım elektrik kabloların dışına doğru akar. Bu durum her zaman risklidir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan topraklama testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS EN 60335 Ev ve benzeri yerlerde kullanılan elektriksel cihazlar için güvenlik kuralları
TS EN 61219 Gerilimli çalışma - Kısa devre edici cihaz olarak topraklama çubuklarının kullanıldığı topraklama veya topraklama ve kısa devre edici donanım
TS HD 60364-4-44 Binalarda elektrik tesisatı - Bölüm 4: Güvenlik için korunma - Kısım 44: Aşırı gerilimlere karşı korunma alçak gerilim tesisatının yüksek gerilim sistemleri ile toprak arasındaki arızalara karşı korunması
TS HD 60364-4-41 ... Kısım 41: Elektrik çarpmasına karşı korunma
TS HD 60364-5-54 ... Kısım 54: Elektriksel teçhizatın seçilmesi ve montajı, topraklama düzenlemeleri ve koruyucu iletkenler
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.