Yangın tesisatı dendiği zaman, yangın algılama sistemleri, yangın söndürme araçları ve yangın söndürme sistemleri gibi bir dizi ekipman ve sistemi içine alan düzenlemeler kastedilmektedir. Yangın algılama sistemleri, potansiyel bir yangını tespit etmek ve insanları uyarmak için kurulan sistemlerdir.
Yangın söndürme araçları, taşınabilir yangın söndürücüler yanı sıra su sistemleri ve yağmurlama sistemleridir. Yangın söndürme sistemleri ise yangını insan müdahalesi olmadan bastırmak ve söndürmek için kullanılan sistemlerdir. Bütün binalarda, yangın riski taşıyan alanları tespit etmek ve bu risklerin hafifletilmesini sağlamak için yangın denetimlerinin yapılması gerekmektedir. Üstelik bu denetimler periyorik olarak yapılmalıdır.
Aslında yangını önleme ve yangından korunma farklı kavramlardır. Bir yangın tesisatı her iki fonksiyonu da karşılayacak nitelikte olmalıdır. Yangınları önleme ve yangından korunmada en etkili araçlardan biri denetimdir. Binadaki riskli bölgeleri belirlemek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Ancak bir yangın tehlikesi durumunda yangın tesisatının önemi ortaya çıkar.
Yangından korunma, genelde yangın alarmları, söndürücüler ve yağmurlama sistemleri gibi ekipmanları kapsamaktadır. Bu sistemler işyerini yangınlardan ve karbon monoksit zehirlenmesinden korumak için yüksek kalitede üretilmektedir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ekinde tesisatlar başlığı altında yangın tesisatı ve hortumların ve yangın söndürme cihazlarının her yıl bir kere kontrol ve muayenelerinin yapılmasını öngörülmektedir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS EN 54 Yangın algılama ve yangın alarm sistemleri
TS 9811 Yangın söndürücüler - Orta ve yüksek genleşmeli köpük sistemleri - Bakım ve denetleme
TS EN 671 Sabit yangın söndürme sistemleri - Hortum sistemleri
TS EN 12416 Sabit yangın söndürme sistemleri - Toz sistemleri
TS EN 12845 Sabit yangın söndürme sistemleri - Otomatik sprinkler sistemleri - Tasarım, montaj ve bakım
TSE ISO/TS 11602 Yangından korunma - Taşınabilir ve tekerlekli yangın söndürücüler
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.