Tesisat, belli bir işin yapılmasına destek olan araçların uygun yerlere döşenmesi işlemini veya döşenen bu araçların tamamını ifade etmektedir. Genel anlamda inşaat işlerinde elektrik ve makina mühendisliği alanlarına giren işler tesisat işleridir. Bu yüzden tesisat çeşitleri, birbiriyle yakın ilişkileri olan elektrik tesisatı ve mekanik tesisat olarak genelde iki grupta toplanır.
Elektrik tesisatı işlerinin başında, güç dağıtım tesisatı, yedek güç sistemleri, aydınlatma, reaktif güç kompanzasyonu, koruma sistemleri, iletişim sistemleri, yangın algılama ve alarm sistemleri, güvenlik sistemleri ve bir takım özel sistemler gemektedir. Örneğin güvenlik sistemleri, kapalı devre TV sistemi, hırsız alarm sistemleri, geçiş kontrol sistemi, elektronik kontrol sistemi, gaz algılama sistemi ve alarm sistemi gibi sistemler gelmektedir.
Mekanik tesisat işlerinin başında ise, ısıtma tesisatı, sıhhi tesisat, yangın tesisatı, klima tesisatı, havalandırma tesisatı, güneş enerjisi tesisatı, doğalgaz tesisatı, asansör tesisatı, basınçlı hava tesisatı, medikal gaz tesisatı, çamaşırhane ve mutfak tesisatı, buhar, kondends, kızgın su ve kızgın yağ tesisatı ve havuz tesisatı gibi sistemler gelmektedir.
Örneğin bir havalandırma tesisatı, kapalı bir alana doğal yoldan veya mekanik yöntemlerle temiz hava akımı sağlamaktadır. Ortama temiz hava girerken, içerdeki zararlı gazlar, kokular ve kirlenmiş hava dışarı atılmaktadır. Mekanik havalandırma yönteminde kapalı alanlara temiz hava gönderen veya kirli havayı dışarı atan fanlar kullanılmaktadır. Bu açıdan mekanik havalandırma sistemleri kolayca denetlenebilir.
Hangi tür tesisat olursa olsun verimli ve etkin çalışmaları, kurulum çalışmalarında gösterilecek hassasiyet kadar, düzenli kontrol ve muayenelerinin yapılmasına da bağlıdır.
Periyodik incelemeler, tesisatın güvenlik standartlarına ilişkin herhangi bir eksikliğin belirlenmesi için mevcut tesisatın durumunun incelenmesi çalışmalarıdır. Genel olarak periyodik denetimler, tesisatın ayrıntılı incelemesini içermektedir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında, tesisatın çeşidine göre mutlaka ilgili standartlar dikkate alınmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.