Amerikan Malzeme Test Derneği (ASTM) tarafından ASTM D543 Kimyasal uyumluluk standardı geliştirilmiştir. Bu standart, plastiklerin kimyasal reaktiflere direncinin değerlendirilmesi için tasarlanmıştır. Bu test sırasında, potansiyel son kullanım ortamındaki performans simüle edilmekte ve kimyasal reaktiflere direnç için plastik malzemeler değerlendirilmektedir.
Kimyasal reaktifler, çeşitli yağlayıcılar, temizleme maddeleri, mürekkepler, gıda maddeleri veya test edilen ürüne temas etmesi beklenen herhangi bir maddde olabilir. Testler, test edilen malzemenin ağırlık, boyut, görünüm ve dayanıklılık özellikleri dikkate alınarak değerlendirilmekte ve çeşitli maruz kalma süreleri, zorlanma koşulları ve yüksek sıcaklık değerleri dikkate alınmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlar tarafından polimer kimyasal direnç testleri yapılmaktadır. Bu testler, iyi huylu hidrokarbonlardan ekşi sıvılara kadar bir takım kimyasalların, polimer direnç testlerini kapsamaktadır. Bu testler ile polimer-sıvı etkileşimlerinin büyük arızalara yol açmaması sağlanmaktadır. Mekanik mukavemet, kimyasal bozulma ve malzeme şişmesi gibi akışkan etkileşimlerine yönelik çeşitli özellikler test edilmektedir.
Kimyasal dayanım testleri, bir polimer-sıvı kombinasyonunun kullanım ömrü boyunca işlevsel olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. Bu testlerde tatlı ve ekşi sıvı maruziyeti, yüksek hassasiyet ölçümleri, termal olarak hızlandırılmış bozunma ve kaplama değerlendirmesi gibi olası değişkenler test edilmektedir.
İşletmelerin proje bazlı çalışmalarında tasarımların, kimyasal olarak düşman sayılacak sıvılara karşı davranışları ortaya konmaktadır.
Bunun yanı sıra özellikle tıbbi cihaz sektöründe, sert kimyasal maddelere tekrar tekrar maruz kalan malzemeler seçmenin önemi büyüktür. Güçlü dezenfektan maddelerin kullanılması ve titiz sterilizasyon prosedürlerinin uygulanması bunu gerektirmektedir.
Bazı plastikler çatlayabilir, renk değiştirebilir, yapışkan hale gelebilir, kısaca kullanılmaz hale gelebilir. Bu nedenle kimyasal direnç değeri, malzeme seçiminde kilit faktör olmaktadır. Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kimyasallara dayanım testlerinde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan yöntemlere ve standartlara uyulmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.