BELGE

Sertifika

Bitki Bazlı Belgelendirme
Belgelendirme > Spesifik Belgelendirme

Bitki Bazlı Belgelendirme

Bitki bazlı belgelendirme bugün gittikçe genişleyen bir pazar haline gelmiştir. Çünkü, daha sağlıklı, daha düşük çevresel etkiye sahip veya daha etik kaynaklara sahip beslenme şekli arayan bilinçli tüketicilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bitki Bazlı Belgelendirme

Tüketiciler artık ürün üzerindeki “içermez” ifadesi taşıyan etiketlere güvenmemektedir, bu nedenle de marka sahiplerinin mutlaka güven oluşturması gerekmektedir. Üretici firmalar, daha fazla şeffaflık sağlayan ve çapraz kontaminasyonu azaltan güvenilir sistem ve süreçlere ihtiyaç duymaktadır. Sonuç olarak, dünya çapında tanınan sertifikasyona olan talep giderek artmaktadır.

Bugün güven, itimat ve güvence sağlayan, endüstriye ve bilime dayalı bağımsız programlar geliştiren ve sunan önde gelen küresel belgelendirme kuruluşları bulunmaktadır. Genelde bu programlar, tesis bazlı sertifikasyon programı ve kapsamlı bir yönetim sistemi yaklaşımına dayanmaktadır ve üretici firmaların bu bitki bazlı gıda üretimi programlarını yönetmeleri için bir çerçeve sağlamaktadır. Bu tür uygulamalar, bitki bazlı ürünlerin hayvansal kökenli materyal içermemesini sağlamak için uygulanması gereken operasyonel kriterleri içerir.

Bitki bazlı belgelendirme, bitki bazlı ürünlere olan talebin giderek artması ile birlikte sonuçlanan tüketici satın alma davranışındaki değişime yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Sektör, tüketici taleplerini karşılarken aynı zamanda marka saygınlığını korumak ve riskleri azaltmak konusunda birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalmıştır. Bu amaçla geliştirilen standartlar bir yandan sektöre güç verirken bir yandan da tüketiciler için kesinlik sağlamıştır.

Geliştirilen standartlar, kapsamlı bir yönetim sistemi yaklaşımına dayanmaktadır ve üreticilere bitki bazlı gıda üretiminde yardımcı olmak için bir çerçeve sunmaktadır. Bu standartlar, bitki bazlı ürünlerin hayvansal kökenli hammadde içermediğinden emin olmak için yerinde olması gereken operasyonel kriterler içermektedir.

Aslında bilinçli tüketiciler bile, sadece ürün etiketi bilgilerine güvenerek hayvansal içerikleri doğru bir şekilde tanımlama güçlüğü yüzünden bilmeden hayvansal ürünler veya içerikler tüketebilir. Bitki bazlı ambalaj üzerindeki ticari marka, tüketicilerin hızlı ve kolay bir şekilde bilinçli seçimler yapmasını sağlar. Bu tür etiketler, markaların ve ürünlerin kendilerini farklılaştırmasına olanak tanıyacaktır.

Esas olarak bitki bazlı küresel standart sadece bitki bazlı ürünlerde, üretim, işleme ve paketlemede hayvansal girdilerin kontrolünü esas alır ve kapsamı şunları içerir:

İşlenmiş gıdalar (firmanın kendi ürettiği veya tedarik ettiği)

Gıda hizmeti şirketleri, katring firmaları ve gıda üreticileri tarafından kullanılan bileşenler

Evcil hayvan mamaları

Doğal sağlık ürünleri

Bugün birçok insan (örneğin Amerikalıların yüzde 83’ü) sağlıklarını ve beslenmelerini iyileştirmek için diyetlerine daha fazla bitki bazlı gıda eklemektedir. Bu insanların yarısından fazlası bunu kilo yönetimi için yapmaktadır. Bitki bazlı gıda satışları 2017 yılından 2018’e yüzde 20 oranında artmıştır ve tüm gıda sektörlerinin önüne geçmiştir. Daha yenilikçi bitki bazlı gıdalar, örneğin bitki bazlı yoğurt, peynir ve et alternatifleri pazara girdikçe bu oranın daha fazla artması beklenmektedir.

Sağlıklarına veya çevreye karşı duyarlı olan ve bitki bazlı alternatifler arayan tüketiciler için, doğrulanmış bitki bazlı gıdaları tanımlayan belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla geliştirilen bitki bazlı belgelendirme sistemleri, hayvansal kaynaklı gıdalara bitki bazlı alternatifleri doğrulamak amacı ile hareket etmektedir. Bu tür ürünler, bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir:

Tofu (Uzakdoğu ülkelerinde soya ile yapılan tipik bir gıda) ve tempeh (pişmiş ve hafif fermente edilmiş soya fasulyesinden yapılan kek benzeri bir gıda)

Sığır eti, domuz eti, tavuk ve balık yerine et alternatifleri

Süt alternatifleri (süt içermeyen badem, soya, Hindistan cevizi, yulaf ve benzerleri)

Yumurta ikameleri

Peynir, yoğurt, tereyağı ve dondurmaya diğer süt alternatifleri

Aslında bitki bazlı belgelendirme, vegan etiketiyle aynı hayvansal ürün içermeyen güvenceyi sağlar, ancak sadece gıda ürünleri için geçerlidir. Buna karşılık vegan etiketi gıda dışı ürünler için de geçerlidir. Genel olarak bitki bazlı belgelendirme, bitki dışı katkı maddelerinin miktarını yüzde 5 ile sınırlar.

Artık giderek daha fazla ürün bitki bazlı olarak belgelendirilmektedir. Bu anlamı taşıyan etiketler, ürünün orijinal olduğunu ve bağımsız olarak doğrulandığını garanti etmektedir. Çünkü sertifikalı bitki bazlı gıdalar, bağımsız olarak doğrulanır ve bu etiketin kullanılabilmesi için incelemeden geçmesi gerekir.

Kuruluşumuz, çeşitli sektörlerdeki işletmeler için verdiği sayısız test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları arasında, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile bitki bazlı belgelendirme hizmetleri de vermektedir.

BELGELENDİRME SÜRECİ

İlk Değerlendirme

Öncelikle kuruluşun, standardın zorunlu gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığı ve bir sonraki aşamaya geçilip geçilmeyeceği belirlenir.

BELGELENDİRME SÜRECİ

Dokümanların Hazırlanması

Gerekli prosedür ve denetimlerin geliştirilip geliştirilmediği kontrol edilir ve kurumunuzun değerlendirmeye hazırlığı gözden geçirilir.

BELGELENDİRME SÜRECİ

Belgenin Verilmesi

İlk iki aşamada ortaya çıkan bulgular değerlendirilir ve yapılan her türlü düzeltici işlem gözden geçirildikten sonra belge hazırlama işlemine geçilir.

BAŞVURU YAP

Spesifik Belgelendirme




Size Ulaşalım

Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.

Copyright © 2018 EUROLAB Laboratuvar A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.